Drie miljard voor overlast hoosbuien

Icoon WeerOm de grootste overlast van ernstige regenval aan te pakken is de komende jaren drie miljard euro nodig. Een miljard gaat naar uitbreiding van het rioolstelsel en aanpassing van de openbare ruimte, zodat water beter weg kan lopen. Dat staat in een rapport dat onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft laten opstellen.

Een woordvoerster van de VNG bevestigde vrijdag berichtgeving van die strekking in het NOS Journaal. Verder zou nog eens een miljard moeten worden gestoken in verlaging van het grondwaterpeil en hetzelfde bedrag in het tegengaan van overstroming van sloten en rivieren.

De extra investering, bovenop de reguliere vervanging van verouderd riool, is bedoeld om de ernstigste overlast te verhelpen. Het gaat dan bijvoorbeeld om stortbuien die schade veroorzaken door ondergelopen winkels. Om de capaciteit van het rioolstelsel zodanig te verhogen dat er nooit meer een straat blank zou komen te staan, is nog veel meer geld nodig. Maar daarvoor kiest de VNG niet, omdat dit zou betekenen dat de rioolrechten vijfmaal zo hoog zouden kunnen worden.

Wie opdraait voor de extra investering en waar die wordt ingezet, is nog niet duidelijk. Gemeentes zijn bezig een inventarisatie te maken van de grootste waterplassen, 70 procent is daar al mee klaar. Het is de bedoeling dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat het rapport meeneemt in een plan voor waterbeheer dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Riool overstroomd