'Bommenleggers hadden WK als doelwit'

Icoon TerrorismePogingen eind juli om aanslagen met bomkoffers te plegen in twee Duitse treinen waren eigenlijk tijdens het afgelopen WK voetbal gepland. Twee jonge Libanese mannen die zijn opgepakt in verband met de zaak, hebben dat verklaard. Dat meldt de Duitse krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung zaterdag op gezag van veiligheidsbronnen.

De bomkoffers werden op 31 juli gevonden in twee regionale treinen bij Koblenz en Dortmund en waren alleen door een constructiefout niet ontploft. Twee mannen werden weken later in Duitsland opgepakt aan de hand van video-opnames. Ze zouden tegenover de politie hebben verklaard dat ze het gezien de mogelijke gevolgen uiteindelijk te riskant vonden om toe te slaan tijdens het drukbezochte WK.

In totaal zitten vier personen vast in verband met de zaak. Volgens WAZ behoren ze tot een ''nieuwe generatie terroristen'' die voor een korte periode in cellen opereren.

De twee verdachten die in Libanon vastzitten en daar door Libanese en Duitse agenten worden verhoord, zullen niet aan Duitsland worden uitgeleverd. Dat meldde de website van het weekblad Focus vrijdag. ''Ze zijn Libanese staatsburgers en moeten hier (Libanon) worden berecht en bestraft'', citeerde Focus de Libanese minister van Justitie Said Mirza. De Libanese autoriteiten denken dat de verdachten banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda.