Kort geding KNVB tegen energiebedrijven

De KNVB wil de aangekondigde actie, om woensdag bij de voetbalinterland Nederland-Wit Rusland de stroom te onderbreken, laten verbieden en heeft daartoe een kort geding aangespannen tegen het Landelijk Medezeggenschapsplatform Energiedistributiebedrijven (LME). Dat had de voetbalbond schriftelijk op de hoogte gebracht van de actie. Indien de stroomvoorziening in het Philips Stadion inderdaad wordt onderbroken, meent de voetbalbond grote schade te zullen lijden. ''Onevenredig groot'', aldus KNVB-directeur Henk Kesler.

De Europese voetbalunie UEFA zal de KNVB verantwoordelijk stellen voor het staken of niet spelen van de wedstrijd tegen Wit-Rusland. De UEFA kan het duel verloren verklaren. Het Nederlands elftal riskeert bovendien punten in mindering te krijgen naast andere disciplinaire maatregelen als geldboetes en eventueel uitsluiting van de eindronden van het EK. Verder lijdt de KNVB financiële verliezen uit televisierechten en recettes.

Het LME wil de stroomvoorziening tijdens de wedstrijd staken uit onvrede met de aanstaande splitsing van de energiebedrijven in een netwerk- en een leveringsbedrijf. Eind oktober wordt de splitsingswet in de Eerste Kamer besproken.

EnergieNed noemt de voorgenomen stroomonderbreking ''buiten de orde''. De brancheorganisatie van energiebedrijven roept het LME op af te zien van de actie. ''Gelet op het maatschappelijk belang van een ongestoorde energievoorziening geeft het geen pas onderbreking van de stroomvoorziening als pressiemiddel in te zetten in politieke discussies of andere conflicten'', aldus EnergieNed.

Oxxio
Oxxio wil het PSV-stadion woensdag tijdens de voetbalinterland met aggregaten van noodstroom voorzien als de werknemers inderdaad de actie doorzetten. Dat heeft het energiebedrijf vrijdag per brief aan de KNVB laten weten.

''We treffen nu technische voorbereiding hiervoor'', zei commercieel directeur Joop Heijenrath vrijdag. ''We willen dat de wedstrijd doorgaat, we hoeven er geen slaatje uit te slaan.'' De KNVB heeft nog niet gereageerd op het aanbod.

Burgemeester Alexander Sakkers van Eindhoven noemt de voorgenomen actie ''maatschappelijk onacceptabel''. Sakkers vindt het protest met het oog op de openbare orde en veiligheid onverantwoord. Hij heeft vrijdagochtend meteen overleg gehad met de top van energieleverancier en netwerkbeheerder Essent en gaat ervan uit dat de actie niet doorgaat. PSV heeft laten weten dat het stroom eist van energieleverancier Essent. De club zal zich mogelijk bij het kort geding van de KNVB aansluiten.