Geen verbod op kruisigingsact Madonna

Icoon Muziek De beruchte kruisigingsact van Madonna mag gewoon uitgevoerd worden in Nederland. Minister Donner van Justitie vindt het omstreden onderdeel van Madonna's Confessions-tournee niet eens een reden om de concerten extra in de gaten te houden. Dat blijkt vrijdag uit een brief van de minister naar de SGP-jongeren. De jongerenafdeling van die partij liet eerder weten een verbod op de scŤne te willen.

Tijdens het nummer 'Live to Tell' hangt Madonna aan een kruis met een doornenkroon op haar hoofd. Dit is al bij veel verschillende christelijke groeperingen in het verkeerde keelgat geschoten. Naast de SGP-jongeren klaagde ook de organisatie 'Schreeuw om Leven' in Nederland. Die organisatie zal zelfs een wake bij de ArenA organiseren op de dagen van de concerten.

Donner gaf in zijn brief aan wel te begrijpen dat de act zo veel weerzin opwekt. "Het is begrijpelijk dat christenen zich gekwetst voelen door de kruisigingsact die door Madonna wordt opgevoerd. Dit blijkt ook uit de verontwaardigde reacties in bijna alle landen waar zij in het kader van haar tournee optreedt. Het is een verwerpelijke methode om aandacht te trekken ten koste van de diepste gevoelens van veel mensen", aldus Donner.

De SGP-jongeren hebben laten weten het niet eens te zijn met de beslissing van de minister. Na afloop van het concert zullen ze aangifte tegen Madonna doen wegens godslastering. "De SGP-jongeren betreuren het dat de vrijheid van meningsuiting zo heilig is verklaard, dat het beledigen van de Zoon van God binnen die vrijheid past. Van een kabinet dat waarden en normen hoog in het vaandel heeft staan hadden de SGP-jongeren meer verwacht."

De tour van Madonna leidde overigens ook in het buitenland tot diverse protesten. Zo hield de Duitse justitie de concerten extra scherp in de gaten, om uiteindelijk niet tot vervolging over te gaan. Voor Madonna's geplande optredens in Rusland werd een andere lokatie gezocht, omdat de act niet bij de orthodoxe heiligdommen rondom het Rode Plein zou passen.


Godslastering of entertainment?