'Bondskanselier Merkel machtiger dan Rice'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft meer macht dan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Merkel heeft Rice verstoten van de toppositie in de lijst met machtigste vrouwen ter wereld. Dat blijkt althans uit de lijst die het Amerikaanse zakenblad Forbes gisteren voor de derde keer heeft gepubliceerd.

Rice genoot in de voorgaande twee jaar de meeste macht, terwijl Merkel toen nog helemaal niet in de opsomming voorkwam. Dit jaar moet ze het doen met een tweede plaats, gevolgd door de Chinese vice-premier Wu Yi. De rest van de top tien bestaat uit vrouwen in de Amerikaanse zakenwereld.

Nederland heeft in de top 100 ook een inbreng. Op plaats 38 prijkt de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes, die volgens Forbes haar carrière wijdt aan "het op eigen houtje aanpakken van Microsoft".

Forbes heeft eerder al erkend dat de ranglijst arbitrair is. De samenstellers hanteren een scorekaart om politici, zakenvrouwen, adel en andere invloedrijke vrouwen met elkaar te kunnen vergelijken.

Condoleezza Rice en Angela Merkel
Condoleezza Rice (links) en Angela Merkel