Overleg over problemen met nieuw paspoort

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse Vereniging van Burgerzaken overlegt vrijdag op het ministerie van Binnenlandse Zaken over de problemen met het nieuwe paspoort. De afgelopen dagen waren er veel klachten, vooral over de strenge eisen die aan de pasfoto's worden gesteld. Hoeveel klachten zijn binnengekomen kon een woordvoerster van het ministerie niet zeggen.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitgifte van de identiteitsbewijzen. Gisteren heeft het ministerie gemeenten opnieuw uitleg gegeven over hoe ze kunnen omgaan met problemen.

Vooral een baby goed op de foto te krijgen is vaak moeilijk. De meeste kinderen staan echter bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. In dat geval komen ze niet op de chip te staan en hoeft de babyfoto niet volledig aan alle wettelijke eisen te voldoen, zo heeft het ministerie aan de gemeenten laten weten. Als het ook na vele pogingen nog niet lukt om een foto te maken waarop de baby zijn mondje dicht heeft, dan mag een foto met open mond geaccepteerd worden.

De problemen met het nieuwe paspoort komen voor het ministerie niet onverwacht, aldus een woordvoerster. Bij de introductie van het biometrische paspoort in andere Europese landen speelden vergelijkbare problemen. De woordvoerster houdt het dan ook op een "gewenningsperiode".

Minister Atzo NicolaÔ van Bestuurlijke Vernieuwing nam afgelopen maandag het eerste elektronische paspoort in ontvangst. Het biometrisch paspoort vervangt het oude paspoort en moet fraude met het identiteitsbewijs tegengaan. Alle nieuwe elektronische paspoorten en identiteitsbewijzen zijn voortaan voorzien van een chip. Op die chip staan een foto in kleur en verscheidene persoonsgegevens, zoals naam, geslacht, nationaliteit en sofinummer. Op de pasfoto mogen mensen niet lachen en zij moeten de mond gesloten houden.