Proef lagere snelheid tegen files A2 mislukt

Een lagere maximumsnelheid leidt op de A2 tussen Oudenrijn en Vught niet tot minder files. Op de drukste momenten is de vertraging zelfs groter dan normaal. Rijkswaterstaat en het Korps landelijke politiediensten hebben dat donderdag gezegd over een proef die in juni werd gehouden.

Tussen de knooppunten Oudenrijn en Deil werd de snelheid verlaagd naar zeventig kilometer per uur, tussen Deil en Vught was de maximumsnelheid negentig kilometer per uur. Bij Zaltbommel werd weggebruikers gevraagd eerder in te voegen. Met politiewagens werden automobilisten tot blokrijden gedwongen.

Uit metingen blijkt dat de files gelijk bleven of langer werden. Over het hele traject nam de reistijd op het drukste moment met acht minuten toe. Het weggedeelte tussen Deil en Zaltbommel bleek de grootste flessenhals.

Vorig jaar mislukte een vergelijkbare proef op de A27 (Hooipolder-Merwedebrug). Ook daar nam de file toe. Rijkswaterstaat gaat op zoek naar andere maatregelen om de files op de A2 te bestrijden. Dynamische snelheidsverlaging en toeritdosering zijn enkele genoemde alternatieven.

File