Bush gaat oorlogen verdedigen

De Amerikaanse president George Bush gaat de komende weken in een serie toespraken de oorlog in Irak en het verloop van de strijd tegen het terrorisme verdedigen.

Zijn optredens moeten tegenwicht bieden aan de groeiende angst onder de Republikeinen dat 'Irak' de Democraten aan een klinkende overwinning zal helpen tijdens de verkiezingen voor het Congres. Bush liet woensdag weten dat het niet gaat om ''politieke toespraken''. Hij zei alleen duidelijk te willen maken dat als de Amerikaanse militairen voortijdig Irak verlaten, dit een reëel gevaar zal opleveren voor de VS zelf.

De komende weken zal de Amerikaanse president waarschijnlijk ook de Afghaanse president Hamid Karzai, de Pakistaanse leider Pervez Musharraf en de Emir van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, ontvangen. Ook deze gelegenheden bieden Bush de kans om zijn beleid gericht op de bestrijding van terrorisme en de verspreiding van democratie opnieuw voor het voetlicht van het Amerikaanse publiek te brengen.

Woordvoerster Dana Perino van Bush verklaarde donderdag dat het ''belangrijk is dat de president het Amerikaanse volk toespreekt over de oorlog die wij niet zijn begonnen, maar die hij wel wil winnen''.