Veel doden bij Iraaks geweld

Icoon OorlogBij bomaanslagen en gevechten tussen Sjiitische rebellen en Iraakse militairen zijn maandag rond de vijftig doden gevallen. Zondag kwamen er bij vuurgevechten en bomaanslagen in verschillende delen van Irak ook al zeker zestig mensen om het leven. Eerder verklaarde de Iraakse premier Nouri al-Malik nog dat er steeds minder geweld plaatsvindt in Irak.

In de stad Diwaniyah vielen 34 doden en ongeveer zeventig gewonden bij vuurgevechten tussen het Iraakse leger en militanten van het Mahdi-leger van de radicale sjiitische geestelijk leider Muqtada al-Sadr. De gevechten braken zondagnacht uit toen Iraakse soldaten drie wijken binnenvielen op zoek naar militante opstandelingen om hun wapens in beslag te nemen.

Veertien mensen kwamen om toen in Baghdad op een druk tijdstip een autobom ontplofte vlakbij een politiebureau. Onder de doden zijn acht politieagenten. Elders in de stad onplofte ook een bom, waarbij één persoon het leven verloor.

In de afgelopen vier maanden zijn al zeker tienduizend mensen om het leven gekomen bij Sjiitische en Sunnitische aanvallen.