Japanse bank koppelt rente aan temperatuur

Icoon OpmerkelijkEen Japanse bank heeft een bijzondere manier gevonden om zijn klanten bewust te laten worden van het broeikaseffect. De bank stemt het rentetarief af op de buitentemperatuur. Als de gemiddelde temperatuur deze zomer onder een bepaald niveau komt, krijgen de rekeninghouders meer rente.

Het officiële rentetarief in Japan werd kort geleden verhoogd van ongeveer 0 naar 0,25 procent. De rente stond zo laag omdat het land jaren te kampen heeft gehad met deflatie, het verschijnsel waarbij de prijzen dalen en consumenten hun aankopen uitstellen in afwachting van nog lagere prijzen.

De familiebank Kumamoto in de gelijknamige stad in het zuiden van Japan heeft zijn klanten een tarief van 0,4 procent in het vooruitzicht gesteld. Voorwaarde is wel dat het deze maand in Kumatomo niet warmer wordt dan 28,3 graden, de gemiddelde temperatuur van augustus vorig jaar. De bank wil zijn cliënten op die manier stimuleren zuiniger met energie om te gaan, bijvoorbeeld door de airco niet te hard te laten loeien.

Op 1 september maakt de bank bekend of de temperatuur inderdaad onder de 28,3 graden is gebleven. Of het kwik daaronder blijft is niet helemaal zeker, want onlangs steeg de temperatuur tot ver boven de 30 graden. De bank erkent volmondig dat de actie een mooie manier is om nieuwe klanten te binden. Tegelijkertijd staan mensen wel sneller stil bij wat ze kunnen doen om het milieu te ontlasten, aldus een functionaris van de bank.