Levende standbeelden trotseren de regen

Icoon OpmerkelijkZo'n 275 levende standbeelden uit vijftien landen strijden in Arnhem om het wereldkampioenschap Living Statues. Ondanks het slechte weer gaat de wedstrijd gewoon door, zo verzekert de organisatie. De meeste standbeelden zijn zondagmorgen vroeg al met hun voorbereidingen begonnen.

Zaterdag hebben ruim vijftig kinderen als standbeeld de stromende regen getrotseerd. Regen is het vervelendste dat een levend standbeeld kan overkomen, aangezien de druppels putjes maken in de dikke laag schmink die nodig is om er als een stenen of bronzen beeld uit te zien. De organisatie heeft op tal van plaatsen in het Arnhemse centrum schermen opgehangen, waaronder de beelden droog kunnen staan.

De levende standbeelden trekken in de zomermaanden langs allerlei festivals en drukbezochte toeristenplaatsen in de hele wereld. In de winter werken zij aan nieuwe acts. In Arnhem zijn tal van plaatsen waar veel standbeelden te vinden zijn nagebootst voor het wereldkampioenschap. Zo kunnen bezoekers over de Ramblas (Barcelona) of Piccadilly Circus (Londen) wandelen en door Montmartre (Parijs).

Het WK begint met een gratis concert van Het Gelders Orkest in het stadhuis. Aan het eind van de middag trekken alle standbeelden in een parade over het plein voor de Eusebiuskerk, waarna zij een officiŰle poging doen het grootste levende standbeeld ter wereld te vormen. Dat streven is vorig jaar mislukt. De organisatie verwacht zondagmiddag tienduizenden bezoekers.


Zoals je kunt zien, staat hij inderdaad erg stil