Hongaar gekozen tot Europa's mooiste homo

ShowbizzDe 29-jarige Hongaar Nándor Gyöngyösi is zaterdagavond in Amsterdam gekozen tot mooiste homo van Europa. In discotheek Escape won hij de titel Mister Gay Europe 2006.

Tijdens de finale wist hij zestien concurrenten uit onder andere Frankrijk, Bulgarije, Denemarken en Rusland van zich af te schudden. Ook de Eindhovenaar Joep Mesman, Mister Gay Nederland, viel buiten de prijzen.

Amsterdam is al vier dagen het toneel van de tweede Europese homoverkiezing, waarvan de eerste editie vorig jaar nog in Hongarije plaatsvond. Met het evenement werd een nieuwe ambassadeur gezocht die het gezicht kan zijn voor jonge homo's in Europa. Dit geldt volgens de organisatie vooral voor homo's en lesbo's in veel Oost-Europese landen, die niet vrijuit en in alle openheid kunnen leven.

Gewone schoonheidswedstrijd
Maar het was zaterdag ook een gewone schoonheidswedstrijd. De jongens werden net als bij iedere miss-verkiezing ook gejureerd op hun zwembroek-look-uitstraling. Dat ging gepaard met veel gejuich en gejoel in de zaal. Ook moesten ze een modeshow lopen en wat vragen beantwoorden. De winnaar kreeg net als bij een miss-verkiezing een kroontje op z'n hoofd en een sjerp om. ''Ik wil vechten voor de homorechten. In Europa moet een homobeweging komen. Daar ga ik voor vechten'', zei de winnaar.

Voor Amsterdam, waar in de afgelopen tijd een aantal incidenten tegen homo's plaatshad, is de komst van de Mister Gay Europe verkiezing een kans om het imago van 'Gay Capital of Europe' weer op te poetsen. De Nederlandse hoofdstad wil aan de rest van de wereld laten zien hoe tolerant zij is tegenover homo's.Nándor Gyöngyösi in zwembroek-look