Klokkenluider Bos wil parlement in

Icoon PolitiekKlokkenluider Ad Bos gaat een gooi doen naar een plek in de Tweede Kamer. Bos was klokkenluider in het bouwfraudeschandaal. Hij heeft zich bij de Kiesraad laten inschrijven met de partijnaam 'Ad Bos Collectief'. Hij gaat met drie hoofdpunten campagne voeren. In het Collectief zitten behalve de lijsttrekker nog vier leden.

Bos wil een betrouwbare overheid, aandacht voor bouwfraude, en hij wil de burger meer inspraak geven bij overheidsbeslissingen. De 58-jarige Ad Bos werkte bij bouwbedrijf Koop Tjuchem voordat hij met de schaduwboekhouding van dat bedrijf naar de media stapte. Uit die boekhouding bleek dat bouwondernemingen prijsafspraken maakten en grote projecten onderling verdeelden.

In 2002 volgde een parlementaire enquÍte naar misstanden in de bouwwereld. Die enquÍte leidde tot een serie rechtszaken tegen bouwbedrijven. Bos zelf werd ook aangeklaagd voor omkoping van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. Hij werd schuldig bevonden, maar kreeg geen straf opgelegd omdat hij de fraude aan het licht had gebracht.