Lange mensen zijn slimmer

Icoon OpmerkelijkLangere mensen zijn slimmere mensen. Al eerder was duidelijk geworden dat lange mensen meer verdienen, maar dat komt dus niet geheel voort uit sociale discriminatie. Dit blijkt uit een pas gepubliceerd onderzoek.

"Al vanaf 3-jarige leeftijd presteren langere kinderen beter bij cognitieve tests," schrijven Anne Case en Christina Paxson van Princeton University in een artikel gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research. De bevindingen werden voornamelijk gebaseerd op twee Britse onderzoeken waarin mensen gevolgd werden die in 1958 of 1970 geboren zijn. Uiteindelijk bleken langere mensen bijzonder vaak succesvoller te zijn dan hun kleinere leeftijdsgenoten en dat wordt volgens de onderzoekers niet alleen veroorzaakt door beeldvorming.

Het verschil in intelligentie zou voor het grootste gedeelte in de periode tussen een aantal maanden voor de geboorte en 3-jarige leeftijd veroorzaakt worden. Door goede voeding neemt volgens de onderzoekers niet alleen de lengte van het lichaam toe, maar ook de intelligentie. Omdat bij het onderzoek alleen gegevens van mensen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gebruikt zijn, zouden de resultaten in principe alleen iets over de inwoners van die landen kunnen zeggen.