Pluto geen planeet meer

Icoon Zonnestelsel Pluto mag niet langer een planeet genoemd worden. In plaats daarvan valt de ex-kleinste planeet van ons zonnestelsel nu in een nieuwe categorie van 'dwergplaneten'. Dat hebben de leden van de Internationale Astronomische Unie (IAU) vandaag besloten tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst.

Door de beslissing telt ons zonnestelsel nu nog maar acht planeten: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Op dit moment zijn Pluto, Ceres en 2003 UB313 de enige drie dwergplaneten, maar dit worden er naar verwachting binnenkort meer.

Controverse
De discussie over de definitie van een planeet speelt al sinds de ontdekking van Pluto in 1930. Nu er de laatste tijd steeds meer objecten gevonden worden die groter zijn dan Pluto, moest de definitie aangepast worden.

De IAU stelde daarom aan het begin van de conferentie voor om de definitie van een planeet ruimer te maken, waardoor ons zonnestelsel twaalf planeten zou gaan tellen. Uiteindelijk is er voor gekozen om de definitie juist strakker te maken, zodat we nog maar acht planeten over hebben.

Planeten en dwergplaneten
Een planeet is nu gedefinieerd als een object dat om de zon draait en dat voldoende zwaar is om zichzelf in een bijna ronde vorm te trekken. Bovendien moet het object de omgeving van zijn omloopbaan vrijgemaakt hebben. De laatste regel geldt niet voor dwergplaneten, die in plaats daarvan geen satelliet mogen zijn.

Met dank aan IHVK, RASmit, Freek99, yootje, Deimos000 en AstroStart voor de submit.