Geen terreurdreiging in vliegtuig Northwest Airlines

VervoerVolgens Justitie-minister Piet Hein Donner ziet het er naar uit dat het incident rond het vliegtuig van Northwest Airlines, dat gisteren moest terugkeren naar Schiphol, niets met terrorisme van doen heeft. Er volgt later vanmiddag nog een persconferentie van het Openbaar Ministerie (OM) over het incident.

De marechaussee hield gisteren op Schiphol na de terugkeer van het toestel 12 passagiers aan. Zij zitten nog steeds vast en worden ondervraagd.

De CDA-bewindsman is tevreden over de procedure die is gevolgd. Nadat de piloot op basis van informatie van het cabinepersoneel besloot terug te keren, hebben twee F-16's het toestel naar Schiphol begeleid. De minister van Justitie kán de gevechtsvliegtuigen in zulke situaties in het uiterste geval toestemming geven zonodig te schieten, maar dat is gisteren niet aan de orde geweest.

Uit opnames van de de cockpitgesprekken die op internet circuleren blijkt dat de F-16's minimaal vijf mijl afstand van het passagiersvliegtuig moesten bewaren. De twee F-16's waren al bezig met een oefenvlucht. De piloten krijgen dan de term 'Alpha scramble' te horen. Dat is een term die aan de vliegers duidelijk maakt dat het om een serieuze onderschepping gaat en niet om een oefening. De piloot van één van de F-16's vraagt toestemming om sneller dan de geluidssnelheid te vliegen, maar krijgt daarvoor geen toestemming van de gevechtsleiding.

Met dank aan DJMO voor de submit.