Werknemers rekenen op hogere AOW-leeftijd

Icoon EconomieNederlandse werknemers lijken zich er in meerderheid bij neer te leggen dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Meer dan vier op de vijf ondervraagden rekent erop dat binnen nu en tien jaar de leeftijdsgrens van 65 jaar sneuvelt, blijkt donderdag uit een onderzoek van Ernst& Young.

Slechts 14 procent denkt dat alles bij het oude zal blijven. Een woordvoerder van Ernst& Young merkte wel op dat de enquête is afgenomen voordat deze week uitlekte dat de VVD de AOW-leeftijd in het verkiezingsprogramma ongemoeid laat. "Dat kan altijd een paar procent schelen."

De grootste groep, 53 procent van de zeshonderd ondervraagden, rekent op een AOW-leeftijd van 67 jaar. Ruim een op de vijf (22 procent) noemt zelfs een leeftijd van 68 of hoger. Het verhogen van de AOW-leeftijd wordt in de politiek genoemd als een van oplossingen voor de hoge kosten van de steeds oudere bevolking, maar het ligt zeer gevoelig.

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers ervan uitgaan dat de riante VUT-regelingen iets van het verleden zijn. Een grote meerderheid van 86 procent denkt in elk geval tot zijn zestigste te moeten doorwerken. Meer dan de helft (56 procent) noemt zelfs een leeftijd van 65 of hoger als inschatting van zijn eigen pensioen.