Geen homo's in top bedrijfsleven

De absolute top van het bedrijfsleven is schijnbaar onbereikbaar voor homo's. In de raden van bestuur van 24 fondsen genoteerd aan de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex, zit geen enkele homo of lesbienne. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Management Team dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Management Team deed een rondgang langs de belangrijkste beursbedrijven. Daaruit blijkt dat van de in totaal 125 hoogste bestuursleden er niet een homo is, of daar openlijk voor uitkomt. Volgens verschillende mensen die Management Team aan het woord laat, is er sprake van een 'roze plafond'. Ze verwijzen daarmee naar het glazen plafond, dat de beperkingen aangeeft van vrouwen in het bedrijfsleven.

''Ik ken voldoende mensen op hoge posities in het bankwezen of de rechterlijke macht die hun mond stijf dichthouden over hun geaardheid, uit angst voor hun carrière'', vertelde Max Hemelraad, directielid van het veilinghuis Sotheby's tegen Management Team. Ook enkele topmedewerkers van het logistieke concern TNT en bankverzekeraar ING vinden dat er sprake is van een roze plafond voor homo's en lesbiennes in het bedrijfsleven.

Volgens Management Team hebben enkele grote bedrijven, waaronder TNT, ING, Shell en ABN Amro, initiatieven genomen die de mentaliteit ten opzichte van homoseksualiteit in het zakenleven moet verbeteren.