'Hofstadgroepverdachte mogelijk vergiftigd'

TerrorismeJustitie in Middelburg heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van Rachid B., vermeend lid van de Hofstadgroep. De 33-jarige B. werd in juli dood gevonden in zijn woning in Zierikzee. Zijn vrienden en familie denken dat hij is vergiftigd.

''Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op dit moment geen aanwijzingen dat het zou gaan om een misdrijf. Het onderzoek loopt nog'', aldus een woordvoerster donderdagochtend.

De advocaat van B., Bart Nooitgedagt, bevestigt dat zijn cliënt dood in bed is aangetroffen met het schuim op zijn mond. ''Het is natuurlijk vreemd dat een jonge, gezonde man op die manier overlijdt. Bij het onderzoek naar de doodsoorzaak wordt rekening gehouden met een zware epileptische aanval en ook vergiftiging wordt niet uitgesloten.'' Volgens Nooitgedagt had B. geen epilepsie.

Eind maart werd B. uit voorarrest vrijgelaten omdat justitie de kans op een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk bijzonder klein achtte. Hij werd er onder meer van verdacht dat hij op 2 november 2004, de dag dat Theo van Gogh werd vermoord, de geestelijk leider van de Hofstadgroep het land uit had gesmokkeld.

B. werd na zijn arrestatie in Londen aan Nederland uitgeleverd en zat in voorlopige hechtenis sinds juni 2005. Hij werd in een andere zaak door de rechter vrijgesproken van verboden wapenbezit.

Met dank aan 12345678910 voor de submit.