Oorlogsfilm Zwartboek Nederlandse Oscar-inzending

De oorlogsthriller Zwartboek van regisseur Paul Verhoeven is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, woensdag bekendgemaakt. De film kan nu worden genomineerd voor een Oscar.

Zwartboek, de eerste Nederlandstalige film van Verhoeven in 23 jaar tijd, vertelt over een joodse vrouw die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog voor het verzet bij de Duitsers infiltreert. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten, Halina Reijn, Thom Hoffman en Sebastian Koch. De 17 miljoen euro kostende film werd de afgelopen weken ook al geselecteerd voor de festivals van Venetië en Toronto.

Dat laatste festival is al eerder een voorportaal geweest voor Nederlands Oscarsucces. Onder meer Antonia (1995), Karakter (1997) en Zus& zo (2001) begonnen hun internationale zegetocht op het Canadese festival. Producent San Fu Maltha hoopt in Venetië of Toronto ook een Amerikaanse distributeur voor de film te vinden. Zwartboek is inmiddels al aan vijftig andere landen verkocht.

De bekendmaking van de Oscarnominaties is op 23 januari. De uitreiking zelf vindt plaats op 25 februari in het Kodak Theatre in Hollywood. De laatste keer dat een Nederlandse film genomineerd werd, was drie jaar geleden. Toen viel de film De Tweeling die eer te beurt. De laatste Nederlandse speelfilm die daadwerkelijk het beeldje mee naar huis nam, was Karakter in 1998.


Cast & crew