'Eén NL' nieuwe fortuynistische partij van Pastors

De naam van de politieke partij waarmee Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Joost Eerdmans (LPF) een tweede fortuynistische revolutie willen ontketenen, wordt 'Eén NL'. Pastors schreef een prijsvraag uit en koos 'Eén NL' als winnende naam. ''De naam staat voor wat wij willen, namelijk dat we met zijn allen als één man achter ons land gaan staan'', aldus lijsttrekker Pastors vandaag in De Telegraaf.

Eén NL heeft vijf speerpunten: sociale zekerheid, veiligheid, onderwijs, bureaucratie en integratie. Het aantal geweldsmisdrijven moet omlaag, de overheid moet meer gaan doen met minder ambtenaren en iedereen die in ons land wil wonen moet accepteren dat er één overheersende cultuur is: de westerse. Verder wil de partij dat Nederland zich minder gaat aantrekken van de regelgevers in Brussel. ''De regering moet 'Brusselse' beslissingen die niet in het belang van ons land zijn niet langer volgen, maar naast zich neerleggen. Als je hier in de politiek zit, moet je ook opkomen voor Nederlandse belangen. Wil je voor Europa opkomen, ga dan het Europees Parlement in'', aldus Pastors die zijn partij niet anti-Europees noemt maar ''vóór Nederland''.

Pastors en Eerdmans denken dat 15 zetels mogelijk moeten zijn. Ze verwachten links en rechts zetels te kunnen weghalen bij partijen als SP, PvdA, CDA en VVD.

Bij de komende verkiezingen wordt het druk aan de rechterzijde van de VVD. Naast Eén NL opereren daar onder meer de PvdV van Geert Wilders, de ex-LPF'ers Hilbrand Nawijn en Gerard van As (die nog bezig zijn een partij te formeren) en de LPF zelf.