Miscommunicatie over nep-terrorist Lowlands

Icoon TerrorismeEen man die zich afgelopen weekend op het popfestival Lowlands voordeed als terrorist, heeft tot miscommunicatie geleid bij de anti-terreurdiensten en Schiphol. Dat meldt het NOS Journaal.

Bewakers op Lowlands hielden de man zondag tegen omdat hij een witte jurk en mogelijk een bomgordel droeg. De man nam vervolgens de benen, waarna de politie een klopjacht begon. Op Schiphol werd de beveiliging verscherpt.

Tjibbe Joustra, die als co÷rdinator terrorismebestrijding de regie moest voeren, wist echter van niets. De man werd gisteren gearresteerd, maar het bleek om een grap te gaan. Hij zou zich hebben omhangen met allerlei wc-kokers. Schiphol kreeg dit pas uren later te horen, waardoor het alarm onnodig lang van kracht bleef.

Een woordvoerder van de Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) bevestigt het verhaal. "Bij een serieuze dreiging moet de NCTb op de hoogte worden gebracht, waarna we onmiddellijk in actie kunnen komen. Maar ja, dan moet je het wel weten. De NCTb kan niet co÷rdineren als we van niets weten. We zijn geen operationele dienst", zei de woordvoerder.

Een woordvoerder van Schiphol wilde niets over het incident zeggen.

Met dank aan do-tje voor de submit.