Spoorsaboteur krijgt twee jaar cel

Icoon JustitieDe rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag de 34-jarige Antonius G. uit Barsingerhorn veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Tegen de man was drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist voor sabotage aan het spoor in de periode december 2003 tot en met april 2006.

De rechtbank acht bewezen dat de man twee keer, in Dirkshorn en Schagen in december 2003, een zwaar metalen oplooprooster op de treinrails heeft geplaatst. Het plaatsen van dergelijke roosters in vier andere gevallen is volgens de rechtbank niet bewezen. Daarom is de straf lager dan de eis van de officier van justitie. Verder heeft de man in de gemeenten Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Anna Paulowna en Zijpe kabels van accu's bij overwegen vernield.

De man gaf tijdens de behandeling van zijn zaak toe in elk geval een keer een rooster op het spoor te hebben geplaatst. Ook de vernielingen aan schakelkasten bij spoorwegovergangen bekende hij.

De man wilde zijn baan bij Volker Rail Services terug. Zijn contract was in november 2003 niet verlengd. Tijdens de behandeling van de zaak gaf hij aan dat hij dacht zijn baan terug te krijgen als hij het bedrijf extra werk verschafte.

De rechtbank veroordeelde de man dinsdag ook voor het stelen van een tankpas van zijn voormalig werkgever, die hij gebruikte om benzine en diesel te tanken. Hiervoor moet hij Volker 3500 euro terugbetalen.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij niet heeft geprobeerd zijn problemen op een andere manier op te lossen. Volgens de rechtbank was het een geluk dat de treinen niet zijn ontspoord. In de uitspraak is wel rekening gehouden met het feit dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is.