eBay vindplaats nieuwe diersoort

Icoon OpmerkelijkEr is goed nieuws voor een ieder die op zoek wil gaan naar nieuwe diersoorten, maar niet het geld heeft om een expeditie naar de tropen of de oceaanvloer te bekostigen. Onlangs bewezen zoölogen Simon Coppard en Heinke Schultze namelijk dat een speurtocht op eBay evengoed het gewenste resultaat op kan leveren. Zij identificeerden een nieuw soort zee-egel aan de hand van op de veilingwebsite te koop aangeboden zee-egel schildjes.

Volgens Coppard, werkzaam voor The International Commission on Zoological Nomenclature, vragen handelaren en verzamelaars hem regelmatig soorten te identificeren. Hij was echter onaangenaam verrast toen bleek dat deze nieuwe diersoort al jaren grootschalig verhandeld wordt. "We vermoeden dat ze uit de illegale visserij komen. Het is voor deze diertjes nogal onfortuinlijk dat ze door de felle kleuren op hun schild uitermate populair zijn onder verzamelaars", aldus Coppard.

De 'nieuwe' zee-egel heeft de naam Coelopleurus exquisitus gekregen. Afgelopen zaterdag werd op eBay één schildje voor 138 dollar verkocht.

De Coelopleurus exquisitus
De Coelopleurus exquisitus


Met dank aan Blame voor de submit.