Passagiers dwingen 'terroristen' uit toestel

Icoon Terrorisme De passagiers van een Brits vliegtuig hebben er afgelopen woensdag door middel van een opstandje voor gezorgd dat twee 'terroristen' uit het toestel verwijderd werden. De twee mannen, waar de politie later overigens niets verdachts bij gevonden heeft, spraken Arabisch. Toen passagiers van de vlucht van MŠlaga naar Manchester dit hoorden vreesden zij voor hun veiligheid, en weigerden ze het vliegtuig te laten opstijgen. Dat schrijft The Mail on Sunday vandaag.

De problemen begonnen toen twee Britten dachten dat ze de 'terroristen' Arabisch hoorden praten. Toen een andere vrouw verklaarde iets gehoord te hebben dat haar beangstigde, ontstond er onrust. Volgens de passagiers keken de Arabieren regelmatig op hun horloges, en droegen ze ondanks de warmte zware leren jassen. Zes passagiers weigerden daarop aan boord van de vlucht te gaan, en een aantal passagiers stapte weer uit het vliegtuig.

De piloot nam vervolgens samen met de lokale politie de paspoorten van de twee Arabieren in beslag. Een half uur later werden ze door de politie van boord verwijderd. Het toestel werd grondig doorzocht, om uiteindelijk drie uur te laat op te stijgen. Nadat de politie niets vreemds had gevonden bij de twee Arabieren, kregen ze een hotel en een latere vlucht.

Overwinning voor terrorisme
Een woordvoerder van Binnenlandse Veiligheid noemde het gebeuren zaterdagavond een 'overwinning voor het terrorisme'. "De passagiers zijn zo bang gemaakt dat ze zich onredelijk hebben gedragen. Het is onzin om twee mannen te veroordelen op basis van hun huidskleur."

Volgens The Mail on Sunday is het voor het eerst dat passagiers massaal het recht in eigen hand nemen om 'terroristen' uit een vliegtuig dwingen. Het is echter niet voor het eerst dat er geklaagd is over Arabieren aan boord. Zo werd er onlangs nog een incident geregistreerd waarbij twee Britse vrouwen klaagden over een moslim met een baard, terwijl hij twee keer door de douane gecontroleerd was.

Met dank aan intoxicated voor de submit.