Annan: Israël heeft bestand geschonden

Icoon Oorlog Israël heeft met een militaire actie zaterdag tegen de radicaalislamitische Hezbollah-militie in het oosten van Libanon het staakt-het-vuren tussen beide partijen geschonden. Dat heeft secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties in een verklaring laten weten. De actie is ook al door de Libanese regering veroordeeld.

De VN-baas zei 'diep bezorgd' te zijn over het Israëlische optreden. Hij wees er ook op dat de Israëlische luchtmacht enkele malen het Libanese luchtruim schond. Dergelijke schendingen brengen de wapenstilstand in gevaar, aldus Annan. Hij riep alle partijen op het wapenembargo strikt te respecteren en provocatieve acties te vermijden.

Israël zal acties blijven uitvoeren in Libanon om wapensmokkel vanuit Syrië te voorkomen. Dat heeft een Israëlische minister zondag gezegd. Dergelijke operaties tegen de militante Hezbollah-beweging gaan door tot het Libanese leger en de internationale troepen in Libanon zijn gestationeerd.

Het Libanese leger zal robuust optreden tegen iedereen die het staakt-het-vuren met Israël schendt. Dat heeft de Libanese minister van Defensie, Elias Murr, zondag gezegd. Volgens Murr heeft het leger de grens met Syrië inmiddels al onder controle.