Actie Israël tegen wapenleveranties aan Hezbollah

Icoon OorlogIsraël heeft zaterdag een militaire actie in het oosten van Libanon uitgevoerd om wapenleveranties vanuit Syrië en Iran naar de Libanese beweging Hezbollah te verstoren. Dat heeft een legerwoordvoerder laten weten.

Sinds maandag geldt er een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. De legerwoordvoerder stelde dat "de doelstellingen zijn bereikt." Hij zei dat Israël als dat nodig mocht blijken "meer preventieve acties" zal uitvoeren. Volgens Libanese veiligheidsfunctionarissen zijn zaterdag in gevechten met Israëlische commando's drie strijders van Hezbollah gedood. De gevechten hadden plaats in de buurt van de stad Baalbek in het oosten van Libanon.

Vrijdagavond meldde de Libanese politie al dat Israël een luchtaanval in het oosten van Libanon had uitgevoerd. Volgens de politie bestookte Israël een nagenoeg onbewoond deel van de Bekaa-vallei. Er zouden enkele Israëlische raketten zijn afgevuurd en daarop zou vanaf de grond op de toestellen zijn geschoten. Het Israëlische ministerie van Defensie heeft dat ontkend.

Ongeveer vijftig Franse militairen zijn zaterdagmorgen in de Libanese kustplaats Naqura in Zuid-Libanon aangekomen. Frankrijk heeft in totaal voor de korte termijn tweehonderd militairen extra toegezegd ter versterking van de VN-vredesmacht Unifil in Zuid-Libanon.

Frankrijk heeft momenteel al circa tweehonderd blauwhelmen in het gebied gestationeerd. De VN hebben in totaal 13000 manschappen nodig om de huidige 2000 militairen van de bestaande missie in Zuid-Libanon te versterken. Zij moeten toezicht gaan houden op de naleving van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese beweging Hezbollah.


Militairen op nachtelijke patrouille