Bagdad op slot voor sjiitische bedevaart

Icoon BuitenlandsIn de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn aan de vooravond van een belangrijke sjiitische bedevaart zeer strenge veiligheidsmaatregelen van kracht geworden. Desondanks doodden soennitische opstandelingen vrijdag acht sjiitische pelgrims.

Vorig jaar kwamen bij de pelgrimstocht naar de graftombe van imam Musa Kadhim bijna duizend mensen om het leven, nadat door geruchten over een zelfmoordaanslag paniek uitbrak in de mensenmassa. Veel pelgrims werden vertrapt of verdronken in de rivier de Tigris.

In Bagdad zijn extra controleposten opgericht en in het centrum is sinds vrijdagavond een rijverbod van kracht dat twee dagen zal duren. In de afgelopen weken zijn al duizenden extra Amerikaanse militairen Bagdad binnengetrokken in een poging het aanhoudende sektarische geweld tussen sjiieten en soennieten de kop in te drukken.

De processie wordt zondag gehouden en de afgelopen dagen zijn al duizenden sjiitische gelovigen in Bagdad gearriveerd. Soennitische schutters schoten vrijdag in een wijk van Bagdad zeven sjiitische gelovigen dood. Elders in de stad ramde een auto met explosieven een sjiitische moskee. Daarbij kwam een moskeeganger om het leven en raakten vier mensen gewond.