Door ME afgeranselde 'hooligan' onschuldig

Icoon JustitieAnderhalf jaar terug werd Danny Knuit (31) uit Breda totaal inelkaar geslagen door een groep agenten tijdens hevige rellen na de wedstrijd NAC - FC Groningen. Bredase fans keerden zich toen tegen de politie. Naar nu blijkt is Knuit ten onrechte door de politie onder handen genomen. Deze week sprak een rechter hem vrij, nadat videobeelden duidelijk zijn onschuld aantoonden.

Knuit, die voor het eerst in 16 jaar weer eens een wedstrijd van NAC bijwoonde, kwam net aanlopen toen de ME een charge inzette. De agenten waren kennelijk blij dat ze na twintig minuten van stenen en fietsbellen incasseren - eindelijk hun frustraties konden botvieren op een mogelijke relschopper. Knuit zegt te zijn afgeranseld als een beest en een paar keer buiten bewustzijn te zijn geweest: ''Zelfs in de cel lieten ze me gewoon zitten toen ik bloedend om hulp vroeg. Nu snap ik wel waarom arrestanten soms overlijden. Wie weet hoe vaak die mensen vergeefs om hulp hebben gevraagd.'' In het dossier staan zelfs verklaringen van aanwezige agenten die zeggen dat hun collega's veel te ver gingen. Op het moment dat Knuit allang op de grond lag en zich niet verzette, moest hij nog tientallen slagen en schoppen incasseren

Aan de ranselpartij hield Knuit verwondingen over aan zijn ribben, vingers, pols en rug. Zijn benen zaten onder de blauwe plekken. Drie maanden van intensieve revalidatie volgden en Knuit bezocht diverse keren een psycholoog. Zijn rechterhand, waarin twee pezen waren gescheurd, doet nog steeds zeer.

Rattenput
Knuit is woedend op de politie: ''Agenten kunnen ook fouten maken, maar in plaats van zich te excuseren hebben ze ook nog anderhalf jaar lang geprobeerd die te verdoezelen. De beelden bewezen mijn onschuld.''

Justitie heeft overigens geprobeerd om de zaak in de minne te schikken. Althans, Knuit zou dan moeten afzien van schadeclaims tegen de politie, dan zou er tegen hem geen rechtszaak aangespannen worden. Hij ging daar niet op in. Naar nu blijkt terecht, omdat hij is vrijgesproken. Knuit: ''Als justitie denkt dat ik een hooligan ben, doe je toch niet zo'n voorstel? Belachelijk gewoon, het is één grote rattenput.'' De politie wil nog niet op de zaak reageren, omdat ze haar uitspraken wil afstemmen met het Openbaar Ministerie.