Gratie voor twee Nederlanders in Thailand

MisdaadTwee Nederlanders die in Thailand tot de doodstraf waren veroordeeld wegens drugssmokkel hebben gratie gekregen van koning Bhumibol. Hun straf is omgezet in levenslang. Door een uitwisselingsverdrag tussen Nederland en Thailand zouden zij hun straf nu thuis uit kunnen zitten.

Het betreft de Nederlanders Edy Tang en Li Yang, beide van Chinese komaf. VVD-EuroparlementariŽr Jules Maaten zette zich in voor beiden omdat ze volgens hem in erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis zitten. Zo zijn zij dag en nacht aan boeien vastgeketend. Ook is de VVD'er er niet van overtuigd dat de twee mannen daadwerkelijk schuldig zijn.

Geen gratie
Minder goed nieuws is er voor Sibel Yalvac uit Rotterdam. Zij zit in IndonesiŽ een straf uit van 10 jaar wegens drugssmokkel. Zij krijgt geen gratie op de Indonesische onafhankelijkheidsdag, die donderdag wordt gevierd.

De zwakbegaafde Rotterdamse van Turkse komaf werd in 2003 aangehouden in Jakarta met 5.000 XTC-tabletten. Zowel Maaten als SP-Kamerlid Harry van Bommel proberen al langere tijd Yalvac los te krijgen omdat ze verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze kan oorzaak en gevolg niet goed van elkaar onderscheiden, is te lichtgelovig, heeft veel fantasie en kan niet eens tot twaalf tellen.