Marokkanen pesten homo, politie lijkt machteloos

Icoon BinnenlandsEen Amsterdamse homo wordt door een groep Marokkaanse jongeren al een half jaar lang structureel getreiterd en lastiggevallen. De politie doet zijn best om hiertegen op te treden, maar tot nu toe zonder enig resultaat.

De gepeste, de 56-jarige Jaap Uitterdijk, kwam vijf jaar terug in zijn huis Oud West wonen. Hij stond in die tijd al bekend als homo, doordat hij voor de VVD in de stadsdeelraad gezeten had en hij al langer voorvechter van homorechten was. Na vier dagen stond er al "homo" op zijn voordeur gekalkt. Hierover verscheen toen in een huis-aan-huisblad een artikel, dat hij toen kopieerde en bij alle medebewoners van zijn wooncomplex in de bus deed. Daarna bleef het rustig.

Een halfjaar geleden echter begon het gepest weer, deze keer door een groep van ongeveer acht Marokkaanse jongeren van een jaar of zestien die in het wooncomplex op de binnenplaats rondhangen. In het begin bleef het bij belletje trekken, maar de pesterijen werden steeds erger. Inmiddels heeft Uitterdijk iedere avond gebonk op zijn ramen. De groep van acht jongeren schreeuwt hem 's avonds ook leuzen toe als "vuile homo" en "lekker trekken". Erop reageren doet hij niet; een bovenbuurman die er ooit wel iets van zei is in elkaar geslagen. Zijn huis is inmiddels wel op de surveillanceroute van de politie opgenomen, maar dat hielp maar tijdelijk. Uitterdijk: "Zodra de politie langskomt, vliegen ze uit elkaar, daarna komen ze weer samen. Als ze alleen zijn durven ze me zelfs niet aan te kijken, maar als groep zijn ze niet te harden."

Vorige week ging de groep zijn ramen te lijf met een brandende spuitbus met aanstekergas. Hiervan heeft Uitterdijk ook aangifte gedaan. De politie belooft om de daders aan te houden zodra ze deze "in beeld hebben", maar vooralsnog is dat niet het geval. Een woordvoerder van het woningcomplex heeft beloofd de ouders aan te schrijven als blijkt dat er daders in het complex wonen.

Uitterdijk is vastbesloten zich niet weg te laten jagen: "Ik heb op de barricades gestaan voor de homo-emancipatie. Nu we daar eindelijk de vruchten van kunnen plukken, laat ik me dat niet afnemen. Over mijn lijk."