Opleidingscentrum voor neonazi's veroorzaakt ophef

Icoon BuitenlandsIn de Duitse deelstaat Nedersaksen is grote ophef ontstaan over een gepland opleidings- en trainingscentrum voor neonazi's. Jürgen Rieger, een schatrijke als neonazi bekendstaande advocaat, wil een leegstaand hotel in het centrum van de stad Delmenhorst kopen en daar een neonazischool in vestigen.

De christendemocratische premier van de deelstaat, Christian Wulff, heeft politici en burgers gevraagd om zich tegen de komst van het opleidingscentrum te verzetten. De inwoners van Delmenhorst zijn al in opstand gekomen. Zij willen niet dat hun woonplaats een verzamelplaats voor neonazi's wordt. Een groep inwoners heeft 625.000 euro verzameld om het hotel te kopen. Rieger heeft echter 3,4 miljoen euro over voor het pand. De huidige eigenaar wil het hotel hoe dan ook verkopen aan de hoogste bieder. De burgemeester van Delmenhorst is zeer geschokt en verbaasd over de mogelijke komst van de nazischool. Juridisch gezien kan hij niets doen. "De eigenaar mag het pand verkopen aan wie hij wil."

Een anonieme neonazi heeft de namen van duizenden ondertekenaars van een petitie tegen de komst van de school op het internet geplaatst. Maar tegenstanders laten zich daardoor niet intimideren. Woensdag demonstreerden vijfhonderd mensen tegen de plannen van Rieger. De inwoners van Delmenhorst hebben aangekondigd dat ze zullen blijven protesteren tegen de komst van het opleidingscentrum.