Vissers na 11 maanden teruggevonden

Icoon BuitenlandsDrie Mexicaanse vissers zijn gevonden in de Stille Oceaan na bijna een jaar vermist te zijn geweest. De manager van het vissersbedrijf dat hen redde heeft dat bevestigd.

De eerste rapporten suggereerden dat de vissers ongeveer drie maanden waren vermist en meer dan 8.000 km afgedreven waren alvorens zij door een Taiwanese tonijn trawler in de wateren tussen de Marshall Eilanden en Kiribati werden gevonden. Eugene Muller, manager van Koo's Fisching Co Ltd in Majuro, de hoofdstad van de Marshall Eilanden, verklaarde echter dat zij veel langer weg waren geweest.

"Het eerste bericht was van drie maanden geleden, maar de vissers zouden best al eens sinds september vermist kunnen zijn", vertelde Muller Reuters telefonisch vanuit Majuro. De drie mannen komen allen uit de stad San Blas aan de kust van Mexico.

Hoe de vissers precies konden overleven zal vanwege taalbarrieres tussen de Mexicaanse vissers en de Taiwanese bemanning van de trawler die hen redde voorlopig giswerk blijven. Volgens Muller is het waarschijnlijk dat de drie op regenwater, vogels en vissen hebben geleefd, die zij vingen terwijl zij op hun 8 meter lange glasvezelboot dreven.

De mannen waren uitgehongerd toen zij werden aangetroffen. Volgens Muller waren er aanvankelijk vijf mensen aan boord van de boot toen het vanuit San Blas vertrok. "Twee van hen zijn overboord gesprongen na een paar dagen". Er zijn geen details bekend over deze twee mannen, maar vermoedelijk zijn ze niet meer in leven.

De kleine vissersboot, die met twee 200PK buitenboordmotoren is uitgerust, kreeg spoedig nadat de vijf mannen San Blas hadden verlaten motorpech. "Het lijkt erop dat zij motorproblemen hadden omdat ze de ene motor hebben geprobeerd te repareren met onderdelen van een andere motor", aldus Muller.