Brein pakt UPC-uploaders hard aan

PiracyTwee abonnees van UPC die grootschalig auteursrechtelijk beschermd materiaal zouden hebben geüpload, kunnen van stichting Brein een schadeclaim tegemoet zien van tienduizenden euro's, zo meldt dagblad Trouw vandaag. Het is voor het eerst in Nederland dat particulieren die op het internet muziek en films uitwisselen, worden vervolgd. UPC blijkt de namen van de twee zelf te hebben doorgespeeld aan Brein, alhoewel de Kabelexploitant dat gisteren middels persberichten probeerde te nuanceren. Volgens UPC stonden ze in de stukken die Brein voor aanvang van een kort geding gisteren had ontvangen.

Tim Kuik, directeur van Brein, is verheugd over de gang van zaken: ''UPC heeft tijdens de zitting nog getracht de namen in te trekken. Maar dat ging niet door. Eens gegeven, blijft gegeven, vond ook de rechter. Dus gaan we er nu mee aan de slag.''

Tijdens het gisteren gehouden kort geding heeft Brein ook nog geëist dat UPC de naam van een derde uploader vrijgeeft. Volgens Kuik betreft het net als de andere twee iemand die overduidelijk een ''zware uploader is''. Het downloaden van muziek en dergelijke is legaal, het verspreiden ervan echter niet. De drie hebben elk zo'n duizend megabyte geüpload. ''Dat is bijvoorbeeld 250 speelfilms'', aldus Kuik. Hij zegt de kleine consument die af en toe wat ruilt niet meteen hard te willen aanpakken. Maar particulieren die één of twee films in de week ruilen, wat niet veel is, komen met 100 films per jaar ook al in de categorie ''zeer zwaar'', aldus de Brein-directeur.