Googelen mag alleen met Google

Icoon InternetInternetzoekmachine Google is het niet eens met de gangbare uitleg van het werkwoord googelen. Googelen is zoeken (naar informatie) op internet, volgens verschillende Nederlandse woordenboeken. Maar googelen kan volgens het Amerikaanse bedrijf alleen met gebruik van Google.

In een brief heeft Google mediabedrijven wereldwijd gewaarschuwd voor verkeerd gebruik van het werkwoord. "Het is voor ons belangrijk dat we ons merk beschermen. Als mensen spreken over googelen willen we zeker weten dat ze bedoelen zoeken met Google en niet met een andere zoekmachine", zei merkrechtadvocaat Rose Hagan van Google dinsdag. ''We nemen noodzakelijke stappen om ons merk te beschermen. Educatie over het juiste gebruik van de merknaam aan media en publiek hoort daarbij'', voegde zij er aan toe.

Dikke Van Dale
Googelen werd in Nederland voor het eerst in 2003 als werkwoord gesignaleerd. De laatste versie van de Dikke van Dale geeft zoeken op internet als betekenis. Hoofdredacteur Ton den Boon zei dinsdag nog geen waarschuwing te hebben ontvangen.

''Het is een algemeen bekend verschijnsel dat bedrijven hun merk zo proberen te beschermen'', reageerde Den Boon laconiek. Van Dale is in ieder geval niet van plan haar uitleg te wijzigen. ''We beschrijven het algemeen Nederlands. U, ik en iedereen gebruikt googelen in deze betekenis.''Maakt google nu ook al de Nederlandse taal kapot?