'Masturbatie blijft taboe'

Icoon EnquêteAlle seksuele hervormingen van de jaren '60 en '70 ten spijt, blijft masturbatie voor een groot deel van de Nederlandse bevolking taboe. Dat blijkt uit een enquête van het online magazine Singlessite.nl onder 980 van zijn bezoekers. Toch blijkt zo'n 99 % van de respondenten aan 'doe-het-zelfseks' te doen.

Masturbatie is dus zeker populair te noemen. 12 % kan er geen genoeg van krijgen en helpt zichzelf meerdere keren per dag. Maar 9 % zegt minder dan eens per week zichzelf een hoogtepunt te bezorgen en slechts 1 % vult in dat helemaal nooit te doen. Het al dan niet hebben van een relatie heeft hier wel invloed op, maar slechts 4 % zet tijdens een relatie de relatie men zijn of haar eigen handen in de ijskast. Bij 21 % lijkt een relatie het verlangen naar een orgasme juist zo aan te wakkeren, dat er nog meer aan zelfbediening gedaan wordt dan anders.

Hulpmiddelen om de fantasie te prikkelen zijn er te over, zeker sinds het internet overal in breedband beschikbaar werd, maar toch zegt nog steeds 42 % vooral gebruik te maken van de eigen fantasie bij het doe-het-zelven. Tweede in de rij is tegenwoordig dus toch het internet met een populariteit van 30 %. Pornofilms die niet van internet komen doen het slecht (6 %) en sekslijnen zijn helemaal uit: maar 1 % wordt nog opgewonden van de hijgende dames en heren aan de andere kant van de lijn. 6 % heeft genoeg aan zijn eigen lichaam en gebruikt helemaal niets om de fantasie te prikkelen.

Qua plaatsen zijn de mensen vrij traditioneel te noemen. Bijna de helft heeft het liefste het bed om zich aan zichzelf te wijden en als het niet het bed is, dan is het wel de douche of het bad (14 %) of ergens anders binnen. Het toilet is niet geliefd en scoort maar 3 %.

Ondanks dat dus zo ongeveer iedereen zich regelmatig op de meest uiteenlopende wijzen met soloseks bezighoudt, praten veel mensen er niet graag over. Volgens de helft is erover praten nog tenminste een beetje taboe en een op de tien mensen vindt het zelfs heel erg taboe. En hoewel men ervan geniet, is het voor twee derde toch zeker minder lekker dan seks met iemand anders. Een op de vijf is het daar niet mee eens en ervaart het als even lekker. 6 % masturbeert zelfs liever dan seks met een partner te hebben.

Van de invullers was een kwart vrouw. Alle cijfers zijn hier te bekijken.

Masturbatie
Je kunt ook te veel masturberen.