Londen verlaagt terreuralarm

Icoon Terrorisme De Britse regering heeft maandag het terreuralarm verlaagd van 'kritisch' naar het op een na hoogste niveau 'ernstig'. In reactie daarop heeft de Verenigde Staten ook het dreigingsniveau voor vluchten vanaf Groot-Brittannië verlaagd naar 'oranje'. De maatregel komt vier dagen nadat er bekend werd gemaakt dat er een groot terroristisch complot is voorkomen. De terroristen zouden ongeveer tien vliegtuigen hebben willen opblazen. Door de versoepeling van de alarmfase mogen passagiers ook weer handbaggage meenemen.

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, zijn alle belangrijke betrokkenen bij de planning van de aanslagen inmiddels gearresteerd. Hij benadrukte echter wel dat men nog steeds alert moet zijn op verdachte situaties, omdat de kans op aanslagen nog altijd groot is.

Veiligheidsmaatregelen
Hoewel passagiers vanaf vandaag weer met handbaggage de cabine in mogen, zijn een aantal beperkingen nog steeds van kracht. Zo zijn de meeste vloeistoffen nog verboden, omdat de terroristen de vliegtuigen vermoedelijk met vloeibare explosieven wilden opblazen.

De scherpe veiligheidsmaatregelen zorgen maandag nog voor grote vertragingen op de luchthavens. Op het Londense vliegveld Heathrow zijn de vertragingen nog altijd zo groot, dat de luchtvaartmaatschappijen vandaag verplicht twintig procent van hun vluchten vanaf Heathrow moeten schrappen. Zondag moesten de maatschappijen ook al dertig procent van hun geplande vluchten annuleren.

Angst
Hoewel de aanslagen voorkomen zijn, zit de schrik er bij veel mensen nog goed in. Zo moest er maandag een Brits vliegtuig op weg naar New York terugkeren naar Londen, omdat er een mobiele telefoon was afgegaan. Op vragen van het personeel van het toestel, met 217 passagiers aan boord, wilde niemand toegeven eigenaar te zijn van het bewuste mobieltje.