'IsraŽlisch offensief mede door Amerika gepland'

Icoon IsraŽl/PalestinaDe Amerikaanse regering was nauw betrokken bij de planning van het IsraŽlische offensief tegen Libanon. Zo kreeg IsraŽl, nog ver voor de ontvoering van twee IsraŽlische soldaten, van Amerika 'groen licht' voor een luchtaanval op Hezbollah. Dit claimt de gerenommeerde Amerikaanse journalist Seymour Hersh in het magazine The New Yorker.

Volgens Hersh waren zowel de Amerikaanse president George W. Bush als vice-president Dick Cheney ervan overtuigd dat een IsraŽlisch luchtoffensief tegen Hezbollah meerdere voordelen met zich mee zou brengen. Zo kon het aan IsraŽlische zijde een deel van de zorgen wegnemen over hun veiligheidssituatie en zou het voor de Amerikanen een eerste stap kunnen zijn richting een preventieve aanval op Iraanse nucleaire installaties. Zonder de dreiging van Hezbollah zou Israel zich immers geen zorgen hoeven te maken over mogelijke represailles tegen haar inwoners.

Een Amerikaanse regeringsadviseur vertelde Hersh dat het bezoek van de IsraŽliŽrs aan Washington niet alleen was bedoeld om toestemming te vragen voor een aanval. "Ze wilden zien hoe ver Amerika bereid zou zijn te gaan. De IsraŽliŽrs vertelden ons dat het een goedkope oorlog zou zijn met vele voordelen. Waarom zouden we daar op tegen zijn? Het zou hen in staat stellen raketten, tunnels en bunkers vanuit de lucht uit te schakelen. Het zou als demo voor Iran kunnen dienen", aldus de adviseur.

Voor zijn artikel sprak Hersh tevens met een oud-medewerker van een inlichtingendienst. Deze voegde toe: "Meerdere officieren die tot de Joint Chiefs of Staff behoren, vrezen dat de minister van Defensie Donald Rumsfeld en vice-president Dick Cheney het eindresultaat van de luchtaanvallen veel te positief zullen beoordelen. Zodra de rookwolken zijn opgetrokken zullen ze zeggen dat deze campagne een succes is geweest. Daarmee gaan ze steun winnen voor hun plan om Iran aan te vallen."

Alle door Hersh gebruikte bronnen wensen anoniem te blijven. De Amerikaanse regering heeft alle beschuldigingen van de hand gewezen.

Met dank aan cleanwindow voor de submit.