Amerikaanse gevangene mogelijk proefkonijn

Icoon MedischEen invloedrijk Amerikaans federaal adviesorgaan heeft gepleit voor een versoepeling van de regelgeving omtrent het testen van geneesmiddelen op gevangenen. Het Institute of Medicine (IOM) zegt te willen bekijken of het aanpassen van de regels in het voordeel van gedetineerden kan werken. Deelname aan de door de overheid gefinancierde testtrajecten blijft volgens het IOM te allen tijde geheel vrijwillig.

Tot aan 1974 werden gevangenen grootschalig ingehuurd voor het testen van geneesmiddelen. Volgens overheidscijfers werd bijna 90 procent van alle farmaceutische producten op gedetineerden getest. Hieraan kwam abrupt een einde toen bekend werd dat veel deelnemers, zonder het te weten, blootgesteld werden aan radioactieve, hallucinogene en kankerverwekkende chemicaliën.

Slechts twee jaar eerder was al grote ophef ontstaan toen het bestaan en de inhoud van een langlopend experiment genaamd de Tuskegee Study of Untreated Syphilis in the Negro Male bekend werd bij het grote publiek. Hierbij werden honderden met syfilis besmette zwarte mannen jarenlang bestudeerd in plaats van geholpen, ook nog jaren nadat een medicijn was uitgevonden.

Na deze twee schandalen werd de regelgeving zodanig aangepast dat gevangenen alleen nog deel konden nemen aan testtrajecten met een 'minimaal' risico. Het IOM wil nu dat experimenten met een groter risico weer toegestaan worden, onder voorwaarde dat de deelnemende gevangenen erbij gebaat kunnen zijn en dat de inhoud van de experimenten op voorhand onafhankelijk wordt gecontroleerd. Tevens moeten alle geneesmiddelen in een eerder stadium door de Food and Drug Administration (FDA) zijn onderzocht én moet minimaal de helft van de deelnemers aan het onderzoek niet-gedetineerde zijn.

De meningen over het voorstel zijn scherp verdeeld. Volgens voorstanders biedt een versoepelde regelgeving gevangenen de kans om iets voor de samenleving te kunnen betekenen én om er, letterlijk, beter van te worden. Tegenstanders vrezen voor de gezondheid van de gevangenen en laken het feit dat gedetineerden die doorgaans al met moeite een pilletje tegen hoge bloeddruk weten te bemachtigen nu zomaar experimentele geneesmiddelen krijgen.

De New York Times vindt de timing van het voorstel interessant. De biomedische industrie zit al jaren om proefpersonen verlegen en de gevangenissen zitten voller dan ooit. Tevens zou naleving van de geldende regels al jaren slecht gecontroleerd worden, vooral bij extern gefinancierde testtrajecten.