Eerste foto's Fidel Castro gepubliceerd

Icoon BuitenlandsIn de krant van de communistische jongerenbeweging op Cuba zijn voor het eerst sinds zijn ziekenhuisopname, foto's van Fidel Castro geplaatst. Volgens de krant van de jongerenbeweging gaat het om actuele foto's, maar dat is niet uit onafhankelijke bron bevestigd.

Twee weken werd de Cubaanse leider opgenomen in het ziekenhuis. Cuba beschouwt de gezondheid van Castro eigenlijk als staatsgeheim. Maar in de krant gaf hij toch een verklaring.

"Beste kameraden en vrienden uit Cuba en de rest van de wereld. Vandaag, de 13e, heb ik de leeftijd bereikt van 80 jaar. Zeggen dat ik een stuk stabieler ben, is geen leugen. Het zou onwaar zijn om te zeggen dat de periode voor mijn herstel nog kort duurt en dat er geen enkel gevaar meer zou bestaan.

Ik verzoek jullie allemaal optimistisch te zijn en tegelijkertijd altijd voorbereid te zijn op ongunstig nieuws. Het volk van Cuba dank ik voor zijn aanhankelijke steun. Met het land gaat het goed en blijft het goed gaan. Eeuwigdurende glorie voor mijn kameraden in de strijd, voor het weerstaan en het overwinnen van het imperialisme, bewijzend dat een betere wereld mogelijk is. Vandaag, 13 augustus, voel ik me zeer gelukkig. Iedereen die mij gezondheid wenst, beloof ik dat ik daarvoor zal vechten."


Castro viert vandaag zijn tachtigste verjaardag. De afgelopen tijd is veel gespeculeerd over de gezondheid van de Cubaanse leider. Nadat hij een zware darmoperatie had ondergaan, was hij niet meer in het openbaar verschenen. Castro heeft de macht overgedragen aan zijn broer Raķl.

Fidel Castro