'Britse leider al-Qaeda aangehouden'

TerrorismeOnder de 24 verdachten die de Britse politie afgelopen week aanhield wegens een vermeend complot om bomaanslagen te plegen op vliegtuigen, is ook de leider van al-Qaeda in Groot-Brittannië. Dat berichtte The Sunday Times op gezag van bronnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De man zou een sleutelrol hebben gespeeld in het genoemde complot, maar ook betrokken zijn geweest bij de planning van andere terreurdaden in de afgelopen jaren. Functionarissen van de inlichtingendienst MI5 omschrijven hem als de leider van een Brits terreurnetwerk dat bestaat uit moslims uit Pakistan, India, Irak en Afrikaanse landen.

The Sunday Times meldde verder dat volgens Scotland Yard twintig terroristen betrokken waren bij de vermeende plannen om vliegtuigen van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten op te blazen. Zij zouden het gemunt hebben op negen vluchten van Britse en Amerikaanse maatschappijen, die later deze maand vertrekken van onder meer de Londense luchthaven Heathrow.

Vloeibaar
De beoogde daders zouden gebruik hebben willen maken van vloeibare explosieven die aan boord van de vliegtuigen moesten worden gemengd uit verscheidene chemische componenten. De bommen moesten vervolgens tegelijkertijd tot ontploffing worden gebracht. Volgens schattingen van Scotland Yard hadden daardoor tot 3000 mensen om het leven kunnen komen.

Volgens The Sunday Times zijn twee verdachten aan de politieactie in de nacht van woensdag op donderdag ontsnapt. Hoewel zij niet worden beschouwd als belangrijke spelers, vrezen de autoriteiten dat zij mogelijk op eigen gezag toch aanslagen plegen. Bovendien zijn er allerhande verdenkingen van complotten door andere terreurcellen in Groot-Brittannië.



The Sunday Times vandaag