'IsraŰl stopt maandag met offensief in Libanon'

Icoon Oorlog Het IsraŰlische leger zal maandag om 07.00 uur stoppen met het offensief in Libanon. Dat hebben bronnen binnen de IsraŰlische regering zaterdag verklaard. Hiermee zou IsraŰl het staakt-het-vuren uit een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties steunen. Ook de Libanese regering en Hezbollah hebben aangegeven hun steun te verlenen aan de resolutie.

Het IsraŰlische kabinet zal zich morgen officieel over de resolutie buigen. Premier Olmert liet zaterdag al weten positief tegenover het voorstel te staan. Volgens de resolutie moet in het zuiden van Libanon een VN-vredesmacht van 15.000 man komen, die samen met het Libanese leger de orde gaat bewaken. Na de komst van de vredesmacht moet het IsraŰlische leger zich terugtrekken.

In de tussentijd gaat de oorlog in Libanon nog in alle hevigheid door. Zaterdagochtend werd er nog een nieuw grondoffensief ingezet. Het leger trok daarbij op tot de rivier de Litani, zo'n dertig kilometer Libanon in. Hierbij ontstonden af en toe hevige gevechten, waarbij zeven IsraŰlische militairen omkwamen. Aan de kant van Hezbollah vielen, volgens IsraŰl, zo'n veertig doden. Bij nieuwe luchtaanvallen kwamen vandaag eveneens negentien mensen om het leven.