Balkenende en Zalm: hou loonmatiging vast

Icoon Economie Premier Jan Peter Balkenende en minister Gerrit Zalm van FinanciŽn hebben vandaag de vakbonden opgeroepen om de lonen van werknemers te blijven matigen. Balkenende waarschuwde dat Nederland zichzelf in de voet schiet als de loonkosten weer hoger worden. Dan worden de producten in Nederland duurder en wordt Nederland minder interessant voor kopers uit het buitenland.

Zalm zegt dat de discipline van de vakbonden een van de redenen is dat het nu weer goed gaat met de economie. "Laten we hopen dat het zo blijft. Anders is het snel over", aldus de minister. De Nederlandse economie is het vorige kwartaal met 2,4 procent gegroeid.

De vakcentrales FNV en CNV willen hogere lonen gaan eisen voor volgend jaar, omdat het CBS en CPB onlangs aankondigden dat het weer goed gaat met de Nederlandse economie. De bonden hanteren nu een maximale looneis van twee procent. Zij willen volgend jaar een looneis van een procent meer dan de inflatiecorrectie. Als er dus twee procent inflatiecorrectie zou optreden, dan willen de bonden drie procent loonsverhoging. FNV stelt dat "de seinen op groen" staan voor hogere lonen.

Balkenende probeert de vakbonden te waarschuwen. "We hebben geen geleide loonpolitiek, maar we moeten wel lessen trekken uit fouten uit het verleden". Zo is Nederland vanaf 1996 en 1997 twaalf procent duurder geworden dan de omringende landen. "Ik heb wel honderd keer gezegd dat de positie van Nederland is verzwakt toen we duurder zijn geworden dan onze naaste concurrenten. Juist nu de ontwikkelingen goed zijn, moeten we deze niet laten wegspoelen", aldus de premier.Ontwikkeling van de lonen sinds 2001