'NL'se priesters hebben vaak relatie'

Icoon BinnenlandsTen minste honderd Nederlandse katholieke priesters hebben een geheime relatie. Dat schat de stichting Magdala op basis van een enquête die ze vorig jaar gehouden heeft onder haar leden. De relaties gaan in tegen de leer van de Rooms-katholieke kerk, maar worden vaak gedoogd of zelfs goedgekeurd door familie en vrienden.

De stichting Magdala is een stichting die zich inzet voor vrouwen die een relatie hebben met een priester. "Zij kloppen bij ons aan omdat ze hun verhaal kwijt willen. Ze komen vanwege het geheime karakter van de relatie in een isolement terecht, terwijl je niets liever wilt dan je vrienden en familie vertellen dat je verliefd bent,", aldus voorzitter Adrie de Jong-Otte.

In de praktijk blijkt het trouwens wel steeds minder problemen op te leveren zolang priesters er niet mee te koop lopen. "Familie, vrienden en ook de gewone kerkgangers zeggen steeds vaker over de priesters: 'het zijn toch ook gewone mensen?'" Magdala is het daarmee eens. De stichting pleit voor een vrijwillig celibaat, niet een opgelegd celibaat. Dat zou ook een deel van het priestertekort kunnen opheffen, want momenteel is het zo dat veel priesters uittreden vanwege een relatie. Daarnaast zorgt het celibaat ervoor dat nog maar weinig jonge mensen ervoor voelen om priester te worden.

De reden die Rome voor het in stand houden van het celibaat opgeeft, is dat priesters en kloosterlingen zich helemaal moeten wijden aan God. Dit zou niet mogelijk zijn met een relatie of een gezin, omdat dan de aandacht verdeeld wordt tussen God en anderen. In de Bijbel schrijft de apostel Paulus in zijn brieven, onder andere in 1 Korintiërs 7, dat het beter is om niet te trouwen. Daarbij maakt hij echter wel het voorbehoud dat het beter is om te trouwen, dan om te proberen celibatair te blijven en dat niet vol te houden en daardoor vervolgens ontuchtige handelingen te verrichten.