Israël breidt grondoffensief uit

Icoon Oorlog De Israëlische premier Ehud Olmert heeft het leger van Israël vandaag opdracht gegeven om het grondoffensief in Libanon uit te breiden. Dat hebben hoge Israëlische functionarissen gezegd. Het leger zal nu oprukken naar de rivier de Litani. Het is nog niet bekend wanneer het offensief precies uitgebreid zal worden. Olmert vindt dat er te weinig schot zit in de onderhandelingen in de VN-Veiligheidsraad. Eerder stelde Olmert de uitbreiding van het offensief nog uit om de Verenigde Naties de kans te gunnen om tot een vredesbesluit te komen.

Olmert's beslissing lijkt opvallend, aangezien de Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton enkele uren voor Olmert nog zei aangaf dat er waarschijnlijk vanavond nog gestemd gaat worden over een nieuwe VN-resolutie. In deze VN-resolutie zal waarschijnlijk opgeroepen worden tot een staakt-het-vuren voor het hele gebied. Israël lijkt daar niet tevreden mee te zijn. "De Amerikanen zijn bewust wat wij kunnen en niet kunnen accepteren. En ik hoop dat er aan het einde van de dag geen resolutie ingediend wordt die onacceptabel voor ons is", zei de Israëlische VN-ambassadaur Dan Gillerman. Israël wil alleen het leger terugtrekken uit Libanon als het de garanties krijgt dat de grens bewaakt gaat worden door een sterk leger.

Eerder waren ook de Verenigde Staten niet tevreden met een staakt-het-vuren. Daardoor kan er volgens hen een machtsvacuüm ontstaan in het gebied, waardoor Hezbollah te macht in het gebied over kan nemen. Het Libanese leger zou niet sterk genoeg zijn om Hezbollah-strijders de baas te zijn.



Het gele gebied wordt waarschijnlijk bezet door Israël
De Litani-rivier is met rood aangegeven