Nog vijf terreurverdachten spoorloos

TerrorismeEr worden nog vijf personen gezocht in verband met de grootschalige terreuraanslagen die de Britse politie donderdag naar eigen zeggen verijdelde. Onder hen zou de 29-jarige hoofdverdachte Matiur Rehman zijn. In totaal zijn nu 24 mensen opgepakt. Het gaat om Britse moslims, van wie de meesten twintigers zijn. De jongste van de genoemde verdachten is 17 jaar, terwijl de oudste 36 is. In de groep bevindt zich zeker één tot de islam bekeerde blanke Brit. Bij de reeks huiszoekingen van donderdag zouden explosieven zijn gevonden en zeker één video-opname waarin een van de verdachten de aanslagen opeiste.

Pakistan werkte volop mee aan het terreuronderzoek. In dat land werden vorige week al 7 verdachten aangehouden, onder wie twee Britten. Zij zouden volledig op de hoogte zijn geweest van de geplande aanslagen en zij hebben een spilfunctie binnen de groep bekleed, meldden Pakistaanse functionarissen.

Opdracht
Vermoedelijk had de groep negen tot twaalf vliegtuigen als doelwit. De aanslagen zouden aan duizenden mensen het leven hebben gekost. De details van de antiterreuroperatie werden vandaag langzaam duidelijk. De Britse antiterreureenheid heeft woensdagavond tot ingrijpen besloten toen een boodschap aan de verdachten in Groot-Brittannië werd onderschept, waarin opdracht werd gegeven de reeks acties te beginnen.

Volgens Amerikaanse bronnen zou de bedoeling van de daders zijn geweest om drie uur lang steeds drie vliegtuigen op te blazen. Ze wilden daarvoor vloeibare chemicaliën en een ontstekingsmechanisme uit onderdelen van een iPod gebruiken.