Chaos luchtverkeer na verhinderde aanslag

Icoon Vervoer Het luchtverkeer in West-Europa ondervindt grote problemen als gevolg van de aangescherpte veiligheidsmaatregelen op de Britse luchthavens. Die werden ingesteld na de bekendmaking dat een terroristisch complot was ontdekt om aanslagen op ongeveer tien vliegtuigen te plegen.

Op de luchthaven Schiphol ondervinden reizigers naar Groot-Brittannië donderdagochtend veel hinder van de verscherpte veiligheidsmaatregelen die op alle Britse luchthavens zijn afgekondigd. "We houden rekening met ernstige vertragingen, vooral richting Londen", aldus een woordvoerster. Als gevolg van ernstige vertragingen heeft de KLM donderdag drie vluchten uit Nederland naar Groot-Brittannië geannuleerd. Een woordvoerder sluit niet uit dat dat aantal in de loop van de dag oploopt. "De situatie zal per uur verslechteren". De vertraging van KLM-toestellen richting Groot-Brittannië was donderdagochtend rond 09.00 uur opgelopen tot bijna vijf uur. Vanaf Eindhoven Airport gaan vluchten met vertraging of worden geannuleerd. Op Rotterdam Airport gaat het beter met de vluchten naar London City Airport.

Vliegveld Heathrow is tot 20.00 uur Nederlandse tijd gesloten voor al het inkomende vliegverkeer. Op de luchthaven is grote drukte ontstaan door de scherpere controles. Ook vliegveld Gatwick stelt alle vluchten uit. British Airways heeft alle Europese vluchten en alle vluchten van Londen Heathrow luchthaven geannuleerd. Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer op Londen.

De Britse politie heeft een plan verijdeld om "talrijke" vliegtuigen tijdens de vlucht op te blazen. Terroristen zouden van plan zijn geweest tijdens vluchten naar de Verenigde Staten explosieven in hun handbagage tot ontploffing te brengen. Volgens de politie zouden zij bij hun aanslagen vrijwel zeker vloeibare chemicaliën hebben willen gebruiken.

In de nacht van woensdag op donderdag pakte de politie eenentwintig personen op in Londen en omgeving. De aanhoudingen werden verricht na een grootscheepse antiterrorismeoperatie die een aantal maanden heeft geduurd, zei een woordvoerder van Scotland Yard tegen de BBC. Volgens de NOS gaat het om jonge Britse moslimmannen van Aziatische afkomst.

Volgens de Singaporese terreurdeskundige Rohan Gunaratna draagt het plan alle kenmerken van een aanslag door de terreurbeweging al-Qaeda. "De enige groepering die de bedoeling en de mogelijkheden heeft om gelijktijdige aanslagen van deze grootte te coördinerern, is al-Qaeda".

In het hele land geldt nu de hoogste alarmfase. Dat betekent dat rekening moet worden gehouden met een op handen zijnde aanslag en dat de bedreiging van Groot-Brittannië een uitzonderlijk hoog niveau heeft bereikt. De veiligheidsmaatregelen op alle Britse vliegvelden zijn aangescherpt. Daardoor worden vertragingen verwacht, waarvan tienduizenden passagiers de dupe zullen worden.