Voorstelling Eneco-Tour werd slapstick

Icoon WielrennenNa de dopingschandalen rond Tourwinnaar Floyd Landis gaat het wielrennen uiteraard gewoon verder. Volgende week doet het peloton alweer Nederland aan, want dan start de Wielerronde van de Benelux of onder zijn officiele sponsornaam de ENECO-Tour. Die zou gisterenavond "plechtig" aan pers en publiek voorgesteld worden. Ware het niet dat de organisatie zelf de voorstelling volledig uit de hand liet lopen.

Het werd een zootje in het domein 'De Renesse' in Malle, een anders stijlrijke plaats die de organisatie had uitgekozen om ploegleiding, voormalige wielerhelden en de pers te ontvangen. Allicht tegen wil en dank, en zeker zonder het te beseffen draaide de persvoorstelling uit op een one-man comedy-show van wedstrijdorganisator Henk van Mulukom.

Men rook al lont toen in het begin van zijn speech van Mulukom het nodig vond om vol te schieten op de organisatie van de Tour de France: "Het wordt dringend tijd dat die koers zich gaat moderniseren en helemaal wordt hervormd. Waarom kan die geen twee weken lang zijn in plaats van drie? Waarom moet die start volgend jaar in Londen. En in godsnaam, waarom worden onderweg altijd België en Nederland aangedaan. Dat is nefast voor de publieke belangstelling voor mijn wielerronde die nu net na de Tour komt." Een opmerking waarna een wethouder uit 's-Hertogenbosch - dit jaar een van de startplaatsen van de ENECO-Tour, maar vooral in het verleden al organisator van een Tour-etappe en kandidaat om de Tour in de toekomst terug binnen te halen - al bijna opstapte.

Dat was echter nog maar het opwarmertje van van Mulukom, hij ging verder in op de stelling van Michael Boogerd eerder deze week dat de UCI Pro-Tourkalender "te zwaar" wordt: "Dat krijg je natuurlijk als de teams zich niet tot die Pro-Tourkalender beperken. Opdoeken maar die Ronde van Burgossen, Omlopen het Volk, Kuurnes of E3-prijzen." Dat er in de zaal diverse sponsors van die wedstrijden zaten, en de ENECO-Tour in de Belgische passage zelf gebruik maakt van de seingevers van diverse van die wedstrijden leek van Mulukom volledig te ontgaan.

Pas hilarisch werd het toen van Mulukom even het woord doorgaf aan ene Hans Brian die zich meteen geroepen voelde het grote dopingdebat aan te gaan met ex-Tourwinnaar Jan Janssen en Johan Museeuw: "Nou, Jan, iedereen weet dat jullie wel 's wat snoepten uit die verboden pot ..." Janssen reageerde nog heel beleefd: "Euh, doen ze nu ook nog hoor." En tot Museeuw: "Johan, waarom neemt iemand nou zo'n simpel opspoorbaar middel als testosteron?" Waarna beiden duidelijk maakten dat het panelgesprek bedoeld was om over de ENECO-Tour te praten.

Meteen het sein voor van Mulukom om zijn startveld te presenteren. Of beter uitgedrukt af te schieten. De ploegvoorstelling werd een schoolvoorbeeldje scheenschoppen. "Caisse d'Epargne? Die noem ik niet eens, ondermaats. Euskaltel? Dat die durven komen zonder Mayo of Zubeldia." Dat de ploeg van bijna Tourwinnaar Pereiro een week voor de Ronde van Spanje wél nog vice-wereldkampioen tijdrijden José Ivan Gutierrez aan de start brengt blijkt van Mulukom niet te appreciëren.
"En dan nog Phonak, met Axel Merckx en Koos Moerenhout, beetje mager toch?" Toen een journalist daarop repliceerde of hij dan misschien Floyd Landis had verwacht besloot de Belgische co-organisator Rob Discart de boel stil te leggen. "Hier distancieren we ons van. Dit is Henks mening, waarmee hij onze inzet en ijver hypothekeert. Dit wordt zeker nog grondig intern besproken."

Achteraf werd vanuit die Belgische co-organisatie nog duidelijk gefluisterd dat het wel eens de laatste editie van de ENECO-Tour zou kunnen worden. Zeker nadat de wielerronde vorig jaar ook al zwaar onder vuur kwam toen het peloton de verkeerde weg werd opgestuurd..

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!