Echt deelnemen aan een concentratiekamp

Icoon Bizar In Rusland wordt het binnenkort mogelijk om deel te nemen aan een echt concentratiekamp. Igor Sjpektor, de burgemeester van Vorkoeta, wil een concentratiekamp van Stalins goelag-archipel in werkelijke grootte nabouwen, en wil dat toeristen daar echt kunnen meemaken hoe de omstandigheden waren in die tijd. De wachttorens, prikkeldraad, waakhonden en zelfs de wrede behandeling van die tijd moeten precies nagebootst worden.

De burgemeester heeft twee redenen voor zijn plan. Ten eerste wil hij de economie van zijn stad een impuls geven. Daarnaast wil hij de herinnering aan de kampen levend houden. Er moet naast het concentratiekamp een vijfsterrenhotel gebouwd worden, zodat mensen na hun akelige kampervaringen lekker bij kunnen komen.

Tegenstanders gruwelen van het idee van de burgemeester. "Het is godslasterlijk, en dan druk ik me nog voorzichtig uit", zei Jevgenija Chajdorova van een mensenrechtengroep die de onderdrukking van de Sovjet-Unie te boek wil stellen. Chajdorova vindt dat de burgemeester meer moet doen met de echte kampen die er ook gewoon nog zijn. Vorkoeta heeft door de rijke geschiedenis volgens haar geen namaak-kamp nodig om toeristen aan te trekken.

Vorkoeta De burgemeester trekt zich echter niks aan van de tegenstanders, en zoekt beleggers die willen investeren in het plan. Ook sommige toeristenorganisaties hebben wel oren naar het plan. Shannon Stowell van Adventure Travel Trade vindt het fantastisch dat Vorkoeta iets anders biedt dan de standaard strandvakantie. Toeristenorganisaties en de Russische dienst voor binnenlands toerisme zien wel praktische bezwaren. Vorkoeta ligt namelijk tweeduizend kilometer ten noordoosten van Moskou. Stowell vindt dat de stad met meer voorzieningen moet komen, want "niet veel mensen zullen zo ver omreizen om alleen een tijdje in een concentratiekamp te verblijven".

Misschien is dit een idee voor de excursie van de jongeren uit Leeuwarden voor volgend jaar.

Met dank aan LSDsmurf voor de submit.