Israël breidt grondoffensief uit

Icoon Oorlog Het Israëlische veiligheidskabinet heeft woensdag toestemming gegeven voor uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon. De strijdkrachten hadden daarom gevraagd. Dat heeft het kantoor van premier Ehud Olmert bekendgemaakt, aldus Israëlische media. Door uitbreiding van het grondoffensief hoopt de joodse staat Hezbollah een hardere slag toe te brengen dan tot nog toe is gebeurd. Jeruzalem wil een einde maken aan de raketaanvallen van Hezbollah op Israëlisch grondgebied.

Premier Olmert had voor de vergadering met zijn belangrijkste bewindslieden nog zijn twijfel uitgesproken. Hij zei te vrezen dat een grootschaligere operatie in Libanon zou leiden tot honderden Israëlische doden en meer internationale kritiek. Van de ministers stemden negen voor. Drie onthielden zich. Minister Amir Peretz van Defensie had de uitbreiding aanbevolen. Hij wil dat de troepen dieper in Libanon doordringen.

Olmert wil details over de operatie in een aparte verklaring bekendmaken. Mogelijk is het de bedoeling dat de troepen een zone tot de rivier Litani gaan bezetten, enkele tientallen kilometers van de Israëlische grens. Ook kan dan duidelijk worden of er een troepenuitbreiding komt. Israël heeft momenteel ongeveer 10.000 militairen in het zuiden van Libanon. Daar komen er mogelijk 20.000 bij.

Israël wil de Zuid-Libanese beweging Hezbollah uit het grensgebied weg hebben, zodat Hezbollah niet langer raketten af kan vuren op het land. Hezbollah heeft al meer dan drieduizend raketten afgevuurd op Israël waarbij 36 burgers in het noorden van dat land zijn gedood. Hezbollah betreurt naar eigen zeggen tot dusverre 53 doden en de sjiitische groepering Amal zeven. De Israëlische strijdkrachten verloren volgens tellingen van het Franse persbureau AFP tot dusverre 63 man. Daarbij zijn twee laat op dinsdag omgekomen Israëlische parachutisten niet ingebrepen. Die kwamen volgens een mededeling van woensdag van de Israëlische strijdkrachten bij een operatie in Libanon om het leven.



Het gele gebied wordt waarschijnlijk bezet door Israël
De Litani-rivier is met rood aangegeven